Biokaasu on monipuolinen energiamuoto, koska sitä hyödynnetään lämmön- ja sähköntuotannossa, ja siitä voidaan jalostaa biometaania polttoaineeksi. Biokaasun käyttäminen vähentää riippuvuutta fossiilista polttoaineista ja pienentää kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi prosessissa syntyy sivutuotteena ravinnerikasta mädätysjäännöstä, jota voidaan hyödyntää lannoituksessa sellaisenaan tai jatkojalostaa kierrätyslannoitteeksi.
Biokaasua syntyy mätänemisen (biologisen hajoamisprosessin) tuloksena, joka tapahtuu luonnossa hapettomissa oloissa. Biokaasulaitoksissa biokaasua tuotetaan mädättämällä orgaanista ainesta, kuten lantaa, peltobiomassoja tai biojätettä. Biokaasu on kaasuseos, joka koostuu suurimmaksi osaksi metaanista (50–70 %) ja hiilidioksidista (30–50 %). Kaasun koostumukseen vaikuttaa mädätettävä biomassa (syötemateriaali) ja mädätysprosessi.
Biokaasun tuotannon hyödyt maatiloille:
- Parantaa energiaomavaraisuutta ja suljettuja kiertoja: Biokaasua voidaan hyödyntää tilalla sähkön ja lämmön tuotannossa tai jalostaa liikennepolttoaineeksi ja myydä – tämä vähentää riippuvuutta ulkoisista energialähteistä ja tuo mahdollisesti lisätuloja.
- Vähentää lannoitehankintoja: Mädätysjäännöksen hyödyntäminen vähentää tarvetta mineraalilannoitteille, minkä ansiosta lannoitekustannukset voivat pienentyä.
- Tehostaa ravinteiden hyödyntämistä: Mädätysprosessi lisää liukoisen typen pitoisuutta, mikä parantaa lannoitearvoa verrattuna raakalantaan.

Luken biokaasulaitos Jokioisilla.
Tilanne Suomessa
Suomessa tuotetaan vuosittain noin 1 TWh biokaasua, vaikka tuotantopotentiaalia olisi jopa 10 TWh/vuosi. Vuonna 2025 maassa on 97 biokaasulaitosta, mukaan lukien maatilamittakaavan laitokset, teollisuus- ja yhdyskuntajäteperäiset laitokset sekä lietemädättämöt (Suomen Biokierto ja Biokaasu ry 2025). Lisäksi 36 uutta laitoshanketta on suunnittelu- tai rakennusvaiheessa vuosina 2025–2027.
Maatilat ovat suuressa roolissa biokaasun tuotannossa, koska maatalouden sivuvirtoja muodostuu vuosittain suuri määrä. Lannalla on näistä suurin potentiaali, sillä sitä syntyy vuosittain noin 17 miljoonaa tonnia.
Maatilakohtaisten biokaasulaitosten määrä on ollut kasvussa viime vuosina. Suomessa oli vuonna 2025 46 maatilakohtaista biokaasulaitosta, joissa syötteenä käytettiin enimmäkseen lantaa. Biokaasulaitokset ovat jakautuneet alueille, joilla on valmiiksi saatavilla syötteeksi sopivaa biomassaa, esimerkiksi Satakuntaan ja Pohjanmaalle. Myös esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla on suuri potentiaali biokaasun tuotannolle, koska se on merkittävä karjatilojen keskittymä (Bioenergia 2025).
Biokaasulaitosten kannattavuus
Biokaasulaitoksen kannattavuus riippuu monista eri tekijöistä, ja myös politiikka ja säädökset vaikuttavat vahvasti biokaasulaitosinvestointeihin ja hankkeiden onnistumiseen. Biokaasuinvestointeja hidastavat monimutkainen ja pirstaleinen sääntely, poliittinen epävarmuus ja vaikeasti ennustettavat tukimuutokset. Byrokratia ja hitaat lupaprosessit vaikeuttavat hankkeiden käynnistämistä. Viljelijöiden kannalta epävarmuus ja CAP-byrokratia vähentävät halukkuutta investointeihin.
Esimerkiksi Luken biokaasulaskurin avulla voi alustavasti selvittää biokaasulaitosinvestoinnin kannattavuutta.
Parhaimmillaan onnistunut biokaasulaitos vahvistaa alueellista omavaraisuutta hyödyntämällä paikallisia sivuvirtoja ja kierrättämällä niiden sisältämät ravinteet tehokkaasti, parantamalla myös tilojen kannattavuutta.
Biokaasutuotantoon sopivia sivuvirtoja voi tarjota tai etsiä helposti KiertoaSuomesta.fi-markkinapaikan kautta. Kirjauduttuasi markkinapaikalle kartan avulla näkee helposti, onko lähialueellasi tarjolla tai tarvetta biopohjaisille sivuvirroille. Alusta yhdistää materiaalien tuottajat ja hyödyntäjät, ja tukee näin resurssitehokasta toimintaa, ravinteiden kiertoa ja uusien kumppanuuksien muodostumista.
Lähteet ja lisätietoa
Bioenergia-lehti, 2025: Biokaasun tuotanto voidaan moninkertaistaa Pohjalaismaakunnissa
Motiva: Biokaasu
ProAgria: Maatilojen biokaasu – liiketoimintamallien tarkastelua
Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, 2025: Tiedote Suomen biokaasulaitosinvestoinneista ja Biokaasu ja maatilat