Biobaserade sidoströmmar som gödsel, halm eller gräsbiomassa kan vara mycket mer än avfall – de är potentiella gödningsmedel, jordförbättrare eller råmaterial till exempel för biogasanläggningar. Men vad kan du begära – eller betala, om du är köpare – för dessa biobaserade sidoströmmar?
Priset bestäms inte av en slump. Även om marknaderna för sidoströmmar fortfarande utvecklas, kan bra utgångspunkter för prissättning hittas genom enkla ekonomiska beräkningar och näringsvärdesbedömningar. Målet kan vara att täcka kostnader – och i bästa fall uppnå ekonomisk nytta.

Gödselns värde går bortom näringsämnen
Ett av de mest konkreta sätten att uppskatta värdet av en sidoström som gödsel är att jämföra dess näringsinnehåll med kommersiella gödningsmedel. Detta hjälper till att bedöma den ekonomiska fördelen med att använda gödsel jämfört med köpta gödningsmedel och ger en grund för potentiella prisförhandlingar.
Beräkningsexempel finns i ProAgrias Gödselguide 2024 (på finska).
Dessutom har gödsel en jordförbättrande effekt som inte bör underskattas. Organiskt material, bland annat:
- Förbättrar jordstrukturen och vattenhållningen
- Minskar erosion och näringsläckage
- Stödjer jordens mikrobiella aktivitet
- Främjar grödbildning på lång sikt
Baserat på forskningsresultat har jordförbättringsfördelen med torr gödsel uppskattats till cirka 1,70 €/m³, och för flytgödsel omkring 0,80 €/m³ (resultat från Järki Lanta-projektet, presenterade i ProAgrias Gödselguide). Även om dessa effekter inte har ett klart marknadspris, uppskattas de spela en betydande roll i grödans avkastning och odlingssäkerhet.
Kalkylatorer som hjälp – LaPaMa
Näringskalkylatorn utvecklad i Helsingfors universitets LaPaMa – Göd bättre-projekt erbjuder praktisk hjälp för återvinningsgödsling. Kalkylatorn stödjer fältspecifik gödslingsplanering; du kan mata in dina egna jordprovsdata och jämföra olika gödslingsalternativ, inklusive användning av olika gödsel. Näringsvärden per kg definieras i kalkylatorn, vilket kan användas för prissättning.
Dessutom finns en förenklad Gödselvärdeskalkylator, som snabbt kan beräkna de besparingar som näringsämnena i gödsel ger. Kalkylatorerna hjälper till att fatta informerade beslut om användning och prissättning av sidoströmmar.
👉 Prova kalkylatorerna: Lannoita paremmin – Laskurit ja materiaalit | Helsinki University
Vad säger marknaden?
Slutpriset bestäms ofta av tillgång och efterfrågan – och just nu varierar dessa mycket beroende på region. Även om marknaderna ännu inte är etablerade, hjälper det att lista din produkt eller ditt behov på KiertoaSuomesta.fi-marknadsplatsen att skapa en grund för marknaden. Det är värt att se vad andra erbjuder eller söker – och modigt göra din egen listning, även om ett färdigt svar ännu inte finns.
Det är viktigt att notera att MTK inte kan ge rekommenderade priser för jordbruksprodukter på grund av konkurrenslagstiftning. Därför erbjuder denna artikel verktyg och perspektiv för prissättning – inte en korrekt siffra.
Tips för att stödja prissättning:
- Beräkna näringsvärdet: Jämför näringsinnehållet i din gödsel med kommersiella gödningsmedel.
- Ta hänsyn till jordförbättringsfördelar: Särskilt fast gödsel innehåller värdefullt organiskt material.
- Gör en kostnads-nyttoanalys: Inkludera hanterings-, transport- och spridningskostnader.
- Övervaka marknadssituationen: Vilken typ av efterfrågan och utbud finns i ditt område?
- Använd tillgängliga verktyg: LaPaMa-kalkylatorerna erbjuder ett enkelt och tydligt sätt att komma igång.
Prissättning är en kombination av näringsinnehåll, värde av organiskt material, hanteringskostnader och marknadsförhållanden. Det viktigaste är att användningen av sidoströmmen lämnar dig i en ekonomiskt neutral – eller ännu bättre, positiv – position. Varje beräknad euro är ett steg mot en mer resurs-smart cirkulär ekonomi.