Kiertotalous esillä MTK:n luentoviikon huoltovarmuuspäivänä

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n järjestämä ”Tulevaisuus kasvaa maalla” -luentoviikko pidettiin 15.-19.4.2024. Viikon aikana tarkasteltiin laajasti sekä maa- että metsätalouden tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä. Torstaina 18.4. pääteemana oli huoltovarmuus, ja tuolloin kuultiin useita esityksiä, joissa kiertotalouden rooli oli merkittävässä osassa.

Yksi luennoista käsitteli kiertotalouden potentiaalia huoltovarmuuden edistäjänä. Aihetta esiteltiin TREASoURcE-hankkeen näkökulmasta, jossa tavoitteena on systeemisen muutoksen käynnistäminen kohti kiertotaloutta kolmen arvoketjun myötä: biopohjaiset sivu- ja jätevirrat, muovien kierrätys ja sähköautojen akkujen kierrätys. Riina Kärki MTK:sta korosti biopohjaisten sivuvirtojen merkitystä kestävyyden ja omavaraisuuden lisäämisessä, kun taas Ugur Kaya VTT:ltä keskittyi muovien kierrätyksen haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Jari Saukko Ekokumppaneista puolestaan valotti sähköautojen akkujen kierrätyksen merkitystä huoltovarmuudessa.

Löydät kiertotalousluennon tallenteen täältä.

Laura Gehlenin pitämä luento keskittyi maa- ja metsätalousyrittäjien rooliin huoltovarmuuden tukijoina. MTK-Satakunnassa työskentelevä Laura luennoi siitä, miten maatalous voi toimia vakaana voimana vaikeissakin olosuhteissa ja miten se voi osaltaan varmistaa huoltovarmuutta. Gehlen korosti maatalousyrittäjien mahdollisuuksia parantaa toiminnan muutoskestävyyttä ja hyödyntää muuttuvan toimintaympäristön tarjoamia mahdollisuuksia.

Lauran luentotallenteen pääset katsomaan täältä.

Näiden kahden luennon anti korostaa maatalouden keskeistä roolia huoltovarmuuden tukipilarina sekä kiertotalouden ratkaisujen merkitystä kestävyyden ja omavaraisuuden lisäämisessä. KiertoaSuomesta.fi osaltaan myös pyrkii edistämään maaseudun elinkeinojen kestävää kehitystä ja varmistamaan huoltovarmuuden myös tulevaisuudessa.

Scroll to Top